Tankar ifrån Offentliga Rummet 09

image

Tillbringade några dagar i Norrköping för att delta på årets upplaga av Offentliga Rummet. Lite spridda funderingar:

Lyssnade på ett intressant föredrag av Thomas Engevall (CIO för Försvarsmakten) kring den kompetens de byggt upp genom sin satsning på nätverksbaserat försvar. Enligt Thomas så går 10% av försvarets budget till IT system, hög siffra men naturligt med många inbyggda IT system. I det perspektivet blir det särskilt intressant med det arbete kring klassificering av applikationer som de gjort; te.x så behöver knappast arméns applikation som beräknar inköpslistor ifrån matrecept sitta i samma infrastruktur som stridsledningssystemen.

Denna typen av klassificering kan antagligen göras ännu mer kvalificerad för att verkligen optimera applikationer på kostnader, säkerhet och funktioner – något som jag själv brukar argumentera kring som livsnödvändig partitionering när vi går över till cloud computing. Också intressant  är att verkligen riskbedömma vilka beroende man har till 3:e part. Vad är verkligen kritisk information i en verksamhet ? Försvaret behöver t.ex ha tillgång till geodata; utan denna information så stannar verksamheten.

Övrigt under dagarna så fanns det en hel diskussion kring den nya e-delegationen där bl.a. Magnus Enzell var med i en debatt där olika forskare kritiserade den nationella handlingsplanen. En intressant fråga som dök upp är frågan kring vem som egentligen är “chefen” eller “e-tsaren” som man ibland valt att kalla den. Finns en sådan person ? Det förefaller orimligt att i svensk förvaltningspolitik ha en sådan fungerande position (vilket inte är fallet i USA) . Positionen skulle antagligen bli allför underminerad av starka svenska myndigheter vilket är en argumentation för att det nuvarande formatet för e-delegationen fungerar bättre.

Det är också kul att se till och med Anders Borg verkar ha börjat blogga. Det är dock hypotetiskt möjligt att det inte karaktäriseras som bloggande att lägga ut ett inlägg med 10 A4 sidor fullskriven text.

2 reaktioner på ”Tankar ifrån Offentliga Rummet 09

  1. När det gäller Borgs blogg: jag har inte något problem med längden på inlägget, däremot så tycker jag att en riktig blogg ska ha kommentarsmöjlighet, det är ju i kommentarerna som den riktiga dynamiken i bloggar ofta visar sig

  2. En blogg är inte en blogg ifall man inte kan kommentera. Då är den snarare någon slags dagbok. Oftast är det också ointressant att läsa en sådan ”dagbok”.

    Till de som har rikitiga bloggar så är läsarkommentererna oftast mycket mer lärorika än själva bloggen.🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s