Almedalen 3 – Tekniska, sociala och juridiska trender för offentlig sektor

Sista rapporten ifrån Almedalen. På torsdagen så deltog jag på ett seminarium som diskuterade hur tekniska, sociala och juridiska trender konvergerar. Deltagare var Christer Berg som arbetar som trendspanare på Dataföreningen, Per Furberg som är advokat och en av Sveriges främsta experter på IT-rättsliga frågor och Magnus Höij som är chefredaktör på Internetworld. 
Mycket kort kan man sammanfatta ståndpunkterna som som här:

1. Tekniska megatrender: IT är inte längre än egen megatrend utan en viktig kugge i ett antal andra globala megatrender som kommunikation, underhållning, energi, vetenskap, undervisning och sjukvård. Information börjar med accelererande hastighet spridas ifrån centrala databaser till andra källor och jag visade hur äganderätten till informationen rent tekniskt  i framtiden kommer kunna ligga hos användaren istället för hos de som behandlar den. Redan idag så lagrar +30% av amerikanarna privat information i molnet.

2. Sociala trender: Christer lyfter perspektivet till att beskriva ett antal Metatrender, trender om trender.  Allt blir tillgängligt, allt blir intelligentare, alla blir tillgängliga. Man begär ingenting men man vill ha ALLT. En realtidsresponderande värld där man för att kunna på ökad produktiviteten måste kunna integrera in alla flöden i realtid. Vi är bara i början på ett allt intelligentare moln.

3. Juridiska trender: Per’s ser utmaningen med nya IT trender och lagar  att få till en världsbild som stämmer in på de befintliga lagarna. Det är dock möjligt anser Per, det gäller dock att vara innovativ och hitta korrekta analogier. Per visar en mycket intressant lösning som beskriver hur han skapade en analogi (besöksrummet) som möjliggjorde för medborgare att skicka viss information till en myndighet utan att den måste diareföras i alla steg. Han beskrev också hur man designar gränssnitt hos myndigheter som lösa ett antal juridiska svårigheter.

2 - P1290866

En lååång diskussion tog sedan fart kring dessa frågor. Mer kring denna finns på twitter…>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s