Google nästa företag som hoppar på Software + Services trenden ?

För två år sedan beskrev Ray Ozzie en vision för framtiden där tjänster på Internet och mjukvara på klienten samarbetar för att skapa en ny och bättre användarupplevelse. Applikationer som både kan utnyttja de fördelar som din hårdvara kan ge (snabb dataaccess, GPU, fysisk säkerhet,…) och de fördelar som Internet kan ge (samarbete, transparens, global access,…) en vision för framtiden som han valde att kalla Software + Services. De senaste åren har allt fler företag som tidigare hävdat att tjänster på webben är det enda relevanta långsamt börjat ändra strategi och börjar komma till insikt att klienten tillför en viktig dimension som man ibland inte vill leva utan.  Verkligheten visar gång på gång att användare vill ha både applikationer och internettjänster. Minns ni fortfarande Apples initiala strategi att stoppa möjligheten att bygga applikationer för Iphone då man ansåg att dessa skulle kunde köras via den inbyggda webbläsaren? Det tog inte lång tid innan användarna krävde riktiga applikationer i operativsystemet istället vilket såklart blev basen för App Store. 

Hmm, vad hände med visionen att den enda man behöver är en webbläsare ?

Senaste företaget verkar vara Google som med Android och  Chrome OS  också förstått att operativsystemet är viktigt. Det verkar dock oklart vad man egentligen menar med Chrome OS  och jag vill ogärna kommentera något som inte finns men tydligen menar man något slags webbcentriskt operativ som utnyttjar både webben och klienten.

Hmm, vad hände med visionen att den enda man behöver är en webbläsare ?

Finns det användare som bara behöver en webbläsare ? Absolut; men idag hör vi också en annan vanlig feedback ibland många netbookanvändare: man vill göra allt mer, man vill inte begränsa sig och i slutet av 2010 eller 2011 så kommer rimligen inte netbook’s att se ut som de gör idag utan behöva anpassa sig till nya krav.

Framtiden går snabbt framåt med nya hårdvaruarkitekturer som kommer ge framtidens operativ helt nya möjligheter och det gäller att ständigt forska och innovera kring hårdvaruarkitekturen som bas annars finns det risk att man inte hänger med eller som t.ex Mary-Jo Foley reflekterar:  ”Will Google’s Chrome OS look rusty by late 2010?” 

Jaha, så vad vill  då användare ha av sin dator 2010 säger du då  ?
– Svaret är enkelt: Man vill ha ALLT !

2 reaktioner på ”Google nästa företag som hoppar på Software + Services trenden ?

  1. Mm. Jag funderar mycket på hur förändringen sker när det gäller just mobila webben också, där vi ser fler och fler applikationer som bygger på API och inte på browsern. I det fallet självklart beroende på att browsern är för generell och därmed inte helt användbar för att jobba på ett vettigt sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s