Svensk “molndefinition” under utveckling

Jag har tillbringat en del av min tid på sistone med att debattera vad Cloud Computing verkligen innebär. I den annorlunda omgivningen av ett kloster(!) i Venedig förra veckan  hade jag en intressant diskussion med Reuven Cohen kring om det är rimligt att kalla någonting alls för ett “privat moln” – om ett privat moln ändå inte har några av de egenskaper som man förknippar med begreppet “cloud computing” (oändlig skalbarhet, inga initialkostnader etc.…) ?. Sedan juni har vi inom IASA försökt komma fram till någon slags definition där vi sätter begreppen som florerar i relation till varandra. Det är inte helt lätt då flera av termerna är marknadsföringstermer vilket innebär att de inte nödvändigtvis betyder något.

Nåväl den initiala definitionen på cloud computing som vi diskuterar som bas just nu är:

———- Start definition

”Cloud Computing” refererar både till applikationer över Internet och till den hård- och mjukvara som tillhandahåller dessa applikationer.

Applikationerna kallar vi för ”Software as a Service”
Hård- och mjukvaran är det vi kallar ”Cloud (Moln)”

Om molnets tjänster är publikt tillgängliga så kallar vi det:

”Public Cloud (Publikt moln)” och dess tillgängliga tjänster för ”Utility Computing”
… annars kallas det för ett ”Private Cloud (Privat moln)”

”Cloud Computing” karaktäriseras av två viktiga egenskaper

Upplevt oändliga resurser
Betalning per resursförbrukning

.. som inte levereras av ett ”Private Cloud (Privat Moln)”

Alltså:
Cloud Computing är summan av SaaS och Utility Computing 

———– Slut definition

Det finns en hel del debatt kring denna just nu. Jag hoppas att vi kan komma fram till en konsensusdefinition inom kort.

5 reaktioner på ”Svensk “molndefinition” under utveckling

 1. ”termerna är marknadsföringstermer vilket innebär att de inte nödvändigtvis betyder något”… Haha! Det var en käftsmäll, det…

  Men arbetet med att nå konsensus är viktigt, problemet kommer bara att vara att det nog kommer att vara implementeringen i verkligheten som kommer att definiera vad ”molnet” är.

  Förresten: när ni är klara med ”Cloud Computing” kanske ni kan ta er an ”Unified Communication”😉

 2. Lite sent svar men attans intressant ämne. Vi jobbar som bäst på vår cloud computing platform – dvs drift i molnet (mer utility computing?). Det sker mycket diskussioner internt också om vad egentliga termer bör vara för just drift i molnet.

  Vår diskussion har gått mer runt att cloud computing är mer hårdvaran och driften och applikationen är tjänst i molnet – dvs SaaS.

  Dock kan jag hålla med om att utility computing (som man då kan definiera som driftbiten) och Saas utgör en grund för Cloud Computing. Dock osäker om inte cloud computing just refererar mer till driften i mångas ögon? Eller?

  Hursomhelst – vore nice om alla snackar om samma sak.

 3. Kul, visste inte att det varit ett CloudCamp. Var det i Stockholm ? Närdå ?

  Den slutgiltiga defintionen har förresten blivit godkänd och vi kommer publicera den i nästa vecka i en Cloud Computing bilaga i CS.

 4. Detta var det första som de körde online – via webinar. Funkade förvånandsvärt bra. Tror det kommer köras någongång i månaden och är väl värt tiden. Vi var ca 75 pers.

  Ser fram emot definitionen. Vi diskuterade även detta och de flesta var överrens om att det är något som varje person ser lite på sitt sätt och alla hade olika erfarenheter. Vi behöver definitivt hjälp med en vettig definition. Ser fram emot det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s