Definition för Cloud Computing klar !

I flera månader har IASA arbetat med att skapa en definition av vad “cloud  computing” faktiskt innebär. Det är med glädje jag kan säga att definitionen nu har blivit godkänd och den publicerades i fredagens Computer Sweden (se sid s.8-9).

Citat ifrån den artikeln:

     cloud-question-mark-cloud-computing

Arbetet med definitionen saknade inte utmaningar.Det fanns till exempel redan etablerade uppfattningar om vissa för definitionen centrala begrepp, och när vi försökte koppla ihop dem för att skapa en helhetsbild av molnet blev bilden ibland motsägelsefull. Vid ett sådant tillfälle så har man två möjligheter – att förändra gällande uppfattningar eller att acceptera logiska problem, så länge problemen inte är allt för stora.” 

Vi valde det senare; det är också värt att nämna att en av våra stora inpirationsskällor har varit det arbete kring cloud computing som har gjorts vid Berkeley University.

Här kommer den slutliga definitionen: (engelska i parantes då det går att översätta till svenska)

========================================================

Termen Cloud Computing relaterar både till applikationer som levereras som tjänster över Internet och till den hårdvara och systemmjukvara som tillhandahåller dessa tjänster.

Applikationstjänsterna talar vi om som Software as a Service.

Hårdvaran och systemmjukvaran är det vi kallar för molnet (The Cloud).

Cloud Computing karaktäriseras av två viktiga egenskaper; upplevt oändliga resurser och betalning per resursförbrukning. Den tjänst som erbjuds av molnet kallas Utility Computing, vilket närmast kan jämföras med resursförbrukning av t.ex. el och vatten.

När ett moln är publikt tillgängligt kallas det för ett publikt moln (Public Cloud). Ett moln som inte görs publikt tillgängligt kallas för ett privat moln (Private Cloud). Ett moln som inte kan erbjuda upplevt oändliga resurser och betalning per resursförbrukning erbjuder inte cloud computing.

Cloud Computing kan därför anses bestå av tjänsterna Utility Computing och Software as a Service

=========================================================

Vad tycker ni ?

5 reaktioner på ”Definition för Cloud Computing klar !

  1. Jag tycker det är en bra definition. När jag läste första versionen nedan blev jag lite fundersam då den uteslöt möjligheten att ett privat moln faktiskt kan erbjuda potentiellt oändliga resurser respektive pay as you use . Det jag dock kan funera över är uttrycket ”upplevt” oändliga resurser. Det är väl snarare ”potentiella” oändliga resurser? För vad vi upplever är bara en skärva av det potentiella som behöver finnas för att kunna ta laterala kliv i utvecklingen. Cloud computing ger ju möjligheten att mycket snabbare skala en tjänst än förut – men ingen kan egentligen uppleva det oändliga dvs. hur stort ett behov kan bli.

    Det här är säkert inget nytt men jag tyckte det var intressant att fundera över. Vi får diskutera vidare nån gång vi ses🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s