Skulle EU kunna anställa 5000 “crowdsourcare” ?

Jag valde i veckan mellan att åka till årets PDC konferens i Los Angeles eller till en EU konferens i Malmö om EU’s framtida strategier för eFörvaltning. Jag valde att åka till Malmö (PDC kunde man ju samtidigt följa live i HD kvalitet). Konferenserna hade en del paralleller, på PDC deltog bland annat Vivek Kundra (CIO för USA) och talade om möjligheterna med öppen publik data för att skapa innovation. I Malmö handlade det mycket om hur man vill transformera offentlig förvaltning till att bli en öppen plattform för innovation för medborgare att integrera i sina egna digitala liv. Jag längtar dit🙂 Av flera intressanta kommentarer under de två dagarna så fastnade jag speciellt för en kommentar av Michael Witbrock,under passet om research in ICT. Michael pekade på ett problem med crowdsourcing; idag använder man ofta exempel på lyckade projekt inom crowdsourcing för att visa på framgång men Michael menar att dessa projekt delvis är lyckade därför att man har en situation med få projekt i kombination med mängder med människor. Om man väljer en strategi att satsa på massiv crowdsourcing t.ex. inom offentlig förvaltning så riskerar man att skapa en obalans där det finns för många projekt och för få människor som är beredda att delta. Han kallar det “crowdsourcing fatigue”. Det är möjligt att han har rätt. En tanke som slog mig dock ; vad skulle hända om EU anställde 5000 personer med uppdrag att delta i diverse crowdsourcingprojekt definierade av EU. Personerna får betalat för sitt deltagande, de blir antagna på kompetens och meriter inom relevanta områden och de måste naturligtvis kontinuerligt återrapportera resultat.

– Skulle en sådan modell kunna fungera?

3 reaktioner på ”Skulle EU kunna anställa 5000 “crowdsourcare” ?

  1. Är inte den stora tanken att förutom att man har många som är med i crowdsourcing – också ekonomin i det hela? Dvs att man kostnadsfritt kommer åt många människors tankar. Om man börjar betala för det – försvinner inte poängen?

  2. Hej Johan, jo, på sätt och vis. Frågeställningen är väl om det dock fungerar om projekten blir för många ? Det är möjligt att man då måste införa mer strukturerade incitament. Tiden får väl utvisa….

  3. Håller inte med om att poängen med crowdsouring nödvändigt är att det ska vara gratis. Snarare möjligheten att få kostnadseffektiv tillgång till unik expertis. Eller lågkvalificerad kompetens till en väldigt låg kostnad (Ref. Amazon Mechnical Turk).

    Ren Altruism är en vacker tanke, men det stannar nog vid en vacker tanke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s