Vem är “Wikileaks” ?

Jag var en av deltagarna för en timme sedan när Julian Assange, inbjuden av Svenska Broderskapsrörelsen, höll ett seminarium om Wikileaks. Julian är grundare till Wikileaks och sägs vara under konstant resande och under observation av CIA var han än rör sig. Wikileaks har onekligen gett en stark påverkan på opinionen kring kriget i Afganistan.

Exempel: enligt Julian så:

  • … har publiceringen av Afghan War Diary ökat krigsrapporteringen i USA ifrån 6 % till 18 %, d.v.s. med 300 %.
  • … anser 50 % av den amerikanska befolkningen at det är korrekt att publicera hemliga dokument vilket enligt Julian, är högt i USA.
  • … har support för kriget minskade med 30 % efter publiceringen

Han passade också på att ge några fakta om Wikileaks som kanske inte är så allmänt kända:

  • 8 000 av de 15 000 kvarvarande dokumenten är nu analyserade och på en direkt fråga så menar Julian att det är veckor kvar innan dessa också kommer analyseras.
  • Wikleaks organisation består av motsvarande c:a 25 heltidstjänster
  • Deras budget är c:a $600 000 och de har fått in c:a $1 000 000 ifrån bidragsgivare
  • www.diarydig.org är en nyutvecklad sajt som gör det enklare att förstå det militära språket i krigsrapporterna. Sajten är utvecklad av studenter på MIT.
  • Wikileaks planerar en svensk del av sin redaktion

En sak som dock som kan göra mig bekymrad när man lyssnar på Julian är bristen på transparens inom Wikileaks. Det är naturligtvis en omöjlig sits; då Wikileaks agerar som de gör så måste de upprätthålla en sekretess och hemlighålla sin organisation.

Även om Julian ger ett trovärdigt intryck så gör ändå bristen på transparens att jag inte kan undvika att ställa frågan:

Hur vet jag att individerna inom Wikileaks inte har en egen politiskt agenda och att man enbart publicerar de dokument man vill publicera?

Julian själv ger en hint om problematiken genom att tala om deras ”garanti” för publikation. Om din information uppfyller vissa krav så kommer den publiceras. Men det är naturligtvis omöjligt att kontrollera.

Varför tar inte DN eller SvD själva på sig rollen att starta en svensk sajt för samma typ av information? Information som är granskad med publicistiskt ansvar, samt ett tekniskt system som garanterar anonymiteten. Skulle det finnas ett sådant behov? Antagligen.

Andra bloggar om samma ämne.

En reaktion på ”Vem är “Wikileaks” ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s