Om virtuella pengar…

Hur virtuella pengar fungerar och varför du inte skall försöka generera dem.clip_image002

Vad är pengar egentligen? På sätt och vis en fantastisk innovation som inte är uppenbar om du tänker efter. När du ger mig en papperslapp med texten 100 kr (men som kanske bara kostar 1 kr att tillverka) så har vi överfört ett värde som vi båda är överens om vad det är värt.

Det har tagit oss lång tid innan vi hamnade i den situation vi befinner oss i idag. I början av resan fungerade en valuta med guld som bas för pengar – du hade t.ex. rätt att växla in pengar till guld om du ville och på så sätt garanterades pengarnas värde. Att man valde guld som bärare av värde beror framförallt på att den är svår att hitta och därmed minskar du risken att du utarmar värdet. Efter ett tag så behövde vi dock mer pengar än det fanns guld och man blev tvungen att frikoppla guldet ifrån pengar. Sverige äger dock fortfarande runt 170 ton guld lagrat på hemligt ställe och som väldigt få känner till var det finns.

En intressant fråga kan dock ställas: Måste en valuta fungera på det gamla sättet i den nya digitala värld vi befinner oss i idag? BitCoin.org är ett nytt spännande sätt att försöka skapa en ny digital valuta ifrån scratch men med en mängd fördelar jämfört med andra valutor, en del nackdelar också – men de återkommer vi till.

BitCoin: Hur fungerar det?

Projektet skapades för c:a 2 år sedan med målsättningen att skapa en ”peer-to-peer” valuta bestående av ettor och nollor där riktigt värde kan skickas mellan användare utan att någon tredje part är inblandad. Det finns flera utmaningar med att skapa ett sådant system förstås. Var kommer valutan ifrån? Hur hindrar du att den skapar inflation? Hur reglerar du den? Hur stoppar du någon att inte använda samma pengar två gånger? Hur stoppar du människor att bedrägligt skapa ny valuta? Alla dessa frågor har BitCoin försökt lösa och låt oss se på hur de är adresserade i tur och ordning.

BitCoin system skapades av en japans kryptolog vid namn Satoshi Nakamoto som är anonym (möjligen en fiktiv person) och består idag av ett nätverk av datorer (din eller min) sammankopplade via ett program med öppen källkod där alla står i konstant kommunikation med varandra. Systemet kan skapa nya pengar och gör också detta i en förutbestämd takt. Alltså : Pengar kan skapas i systemet av sig själv och ges till dig – något som också har hänt andra valutor: t.ex. skapades pengar genom att du gick in i en gruva och hackade dig fram till guld. När du hittade guld så skapades plötsligt pengar som tillföll upphittaren. Men det krävde en hel del arbete och BitCoin använder delvis detta koncept kring arbete.

Det skall vara svårt att skapa pengar.

Koncept

Men först lite mer bakgrund. För mer än tio år sedan föreslog en engelsk kryptograf, Adam Back, en metod som heter Hashcash. Hashcash kan användas för att ”bevisa att du utfört ett arbete” – d.v.s. din dator måste göra något beräkningsintensivt som kostar dig någon slags arbete och kunna bevisa att den utfört detta arbete. T.ex. kan datorn vara tvungen att skapa ett hashvärde av ett epostmeddelande där denna hash måste innehålla ett antal nollor i början. För att skapa detta måste du göra ett stort antal beräkningar vilket kommer ta en stund att utföra – något som skulle kunna vara ett sätt att stoppa e-postspam. Om du behövde göra en sådan beräkning på de mail du skickar så skulle din laptop kanske göra en sådan kalkyl på 3 sekunder och knappt märka det – en skräppostsändare som skulle skicka 100-tusentals mail skulle behöva vänta kanske en månad innan han var färdig. Idén föll naturligtvis på att det finns mängder med legitima skäl att skicka massmail som skulle få liknade problem och det är svårt att komma runt. Backs koncept kring ”bevis av arbete” återanvänds dock i BitCoin systemet.

Ännu lite mer bakgrund innan vi går igenom hur en BitCoin skapas. Det finns i BitCoins system ett koncept som heter ”block”. Dessa ”block” är en kollektion av transaktioner som skapats i systemet. Alla noder i nätverket håller hela tiden på att försöka skapa dessa ”block” genom att skapa en hash av transaktionerna (och tidigare block) som måste följa vissa regler. Den som först lyckas får av systemet en belöning på 50 BitCoins vilket kan jämföras med att hitta guld. Du har fått ett värde ifrån ingenting!

Alla block är låsta till varandra genom att de innehåller varandras hash vilket skapar en kedja av block som inte går att bryta eller manipulera. Iden bygger delvis på samma teknik som ligger bakom SecureLog – mitt patent ifrån 2005 och som idag används för att säkra upp loggar hos t.ex. banker.

Så: Blir jag rik genom att starta min klient och börja försöka generar pengar? Nej, det är en direkt dålig idé. Idag finns det knappast någon mening längre att använda en CPU, det finns personer som bygger kluster av grafikkort designade att göra bitcoins beräkningar – dessa betydligt snabbare än din CPU och kommer vinna över dig – det kommer förmodligen ta år innan du lyckas skapa egna pengar. Med andra ord: när du läser det här är det försent att ”hitta guld”. Systemet korrigerar sig dessutom själv över tiden så att det blir svårare att skapa nya BitCoins när folk blir skickligare på att skapa dem och adderar mer beräkningskraft i systemet. Systemet skapar c:a 300 BitCoins i timmen och din sannolikhet att få några är din processorkraft i förhållande till hela systemets processorkraft.

Systemet kommer också anpassa sig, om man idag får 50 BitCoins för en beräkning så får man bara 25 stycken när 210 000 blocks har skapats. Vi ser alltså en halvering av belöningen och den fortsätter – systemet kommer inte kunna skapa mer än 21 miljoner BitCoins och under de första 4 åren kommer hälften av dessa att skapas. Vad händer om detta är för lite och man behöver mer pengar då? Jo, då finns det i systemet en möjlighet att använda delar av BitCoins ända ner till den 8:e decimalen. Värdet ökar alltså om behovet växer och du kan börja använda milliBitCoins istället.

Att utföra en betalning eller få betalt är relativt komplext, systemet måste naturligtvis se till att du inte kan använda samma BitCoin två gånger. Lösningen är en kombination av PKI och publika transaktioner. Alla i systemet är vittne till transaktionerna och du använder din egna publika nyckel i kombination med den publika nyckeln för mottagaren och signerar. Transaktionen låses sedan i ett block och kan sedan inte dubbleras. Notera att transaktionen utförs fullkomligt anonymt. Inget vet vem som skickade pengar eller vem som fick dem.

Skall du köpa BitCoins ?

Ok, skall du då börja investera i BitCoins? Alla håller nog med om att det är en klassisk spekulationsekonomi i början av skapandet av valutan – samtidigt – om systemet håller och blir accepterat kommer valutan stabiliseras. Jag tror dock det finns flera saker som talar emot att det kommer lyckas lyckas som systemet ser ut just nu och det handlar om risk.

Risken är att du blir bestulen: Dina BitCoins representeras av en datafil på din hårddisk – denna kommer bli föremål för attacker ifrån diverse trojaner, webhacks och social manipulation. Och nej; det spelar ingen roll om du använder Mac, Windows eller Linux, du kommer vara ett potentiellt offer för hackare som vill ta något du har på din dator. Blir du bestulen så kan du inte heller bevisa att du ägde pengarna från början eller vem som tog dem – alltså riskfritt för en tjuv om han lyckas.

Risken är att det förbjuds: Systemet har en potential att sabotera de ekonomiska samhällssystem som finns idag och som samhället baseras på. Det omöjliggör en mängd av de beskattningssystem som finns idag. Det är naturligtvis möjligt att förbjuda detta på ett sätt som skulle marginalisera valutan även om det vore ett stort steg.

Risken är att någon till slut hittar ett sätt att hacka systemet. Skulle du t.ex. hitta ett sätt att skapa nya BitCoins utan att följa reglerna så blir alla BitCoins naturligtvis värda noll och systemet kollapsar. Notera att igen dock lyckats hitta ett hål i systemet än så länge.

Slutligen: Försök inte generera egna pengar i systemet – du slösar processorkraft och energi som kan användas till något nyttigare och du är redan för sent ute.

Hur som helst – det skall bli intressant att följa framtiden för systemet.

5 reaktioner på ”Om virtuella pengar…

  1. Jag vet inte om man kan säga att man är försent ute. En kompis köpte två grafikkort för några månader sedan och har redan gått plus (inklusive elkostnaden att beräkna). Men det går ju som sagt mot att det tar längre tid.

    En intressant aspekt är att de som satsat på att generera bitcoins ogärna vill berätta om det (såklart) eller hur man sätter upp en effektiv beräkningsmiljö. Du kanske kör själv? 🙂

  2. Intressant att höra att han lyckats. De som har rätt utrustning, vet vad man gör och är tidigt ute är de som vinner – och nej, jag kör inte själv 🙂

  3. Jag gjorde faktiskt ett försök med Bitcoins för ett par månader sedan. Personligen var det ingen idé att utöka och köra mer utan ett intresse. Finns nog många som just ser det lite som en hobby och kör på utan att se den ekonomiska vinningen som är relativt låg.

  4. En extra fördel är en stor och stabil tillväxt beroende på borttagandet av mängder med störningsmoment i nuvarande system. Dessa är bl.a räntepålägg pga. risk, meningslösa skatter samt den väldigt kostsamma övervakningen av dagens finansiella system. Det nya systemet leder till lägre kostnader, eftersom en del av de knappa resurser som finns, inte längre behöver spenderas för att övervaka lån, vars enda syfte är att skapa en tillräckligt stor mängd pengar för att smörja ekonomin. Pengar kan nu produceras skuldfritt istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s