Är tiden för de STORA uppfinningarna slut?

Från trendspaning.se

HISTORISK SYNVILLA En vanlig uppfattning idag är att allt går så mycket snabbare än det brukade göra. Att nya tekniska innovationer skapar en allt snabbare produktivitetsökning i samhället. Men är det verkligen sant?

För del allra flesta i västvärlden är det nog egentligen tvärtom. Ny teknik förändrade livet för dina föräldrar i högre utsträckning än det har gjort för dig. För att inte tala om hur teknik förändrade dina föräldrars föräldrars liv!

Minskad produktivitet

Jag råkade läsa en intressant artikel i the Economist för ett tag sedan som pekar på att produktivitetsökningen i USA (det vill säga output per arbetad timme) faktiskt minskat sedan 70-talet. Delvis förvånande med tanke på hur IT har bidragit med att effektivisera många processer i samhället.

image 

Om vi extrapolerar produktivitetsökningen som vi hade ifrån slutet av 40-talet till början av 70-talet hade samhället idag sett ganska så annorlunda ut. 30 timmars arbetsvecka kanske?  Så vad kan detta bero på? Är den senaste 30 årens kurva det nya normala?

Har vi redan använt effekten från de stora tekniska uppfinningarna under 1900-hundratalet?

Produktivitetsökning en enda gång

Robert Gorden, ekonom på Northwestern University i USA, påpekar att ”Den snabba produktivitetsökningen som gjorts de senaste 250 åren kan mycket väl vara en unik episod i mänsklighetens historia snarare än ses som en garanti för att framtiden kommer utvecklas i samma takt”.

Den snabba ökningen har varit en effekt av ett antal stora uppfinningar som ångmaskiner, elektriskt ljus, avlopp, robotar och internet. Vissa menar att dessa stora uppfinningar bara kan genererar en produktivitetsökning en enda gång.

Nästa STORA förändring

Låt oss säga att internet redan har haft sin stora inverkan. I stort förbrukad. Då kan man fråga sig vilken nästa ”stora uppfinning” kommer bli?

En hel del teknik har knappt förändrats alls. Eller hur? Flyg har blivit billigare men har det blivit bättre? Concorde flög snabbare på 70-talet än vi kan göra idag. Bilar använder fortfarande i huvudsak fossila bränslen, rymden kändes förmodligen närmare för 30 år sedan än den gör idag.

Som jag ser det så har de senaste 40 åren framförallt handlat om digitalisering och kommunikation, mycket få andra uppfinningar har verkligen förändrat samhället under mitt liv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s